Yildez' Nieuws

31 december 2005

Zo, de laatste dag van het jaar zit er dan ook weer op. Yildez heeft overdag lekker liggen luisteren naar cd's, vooral die van Narnia vind ze toch wel heel erg spannend. 's Middags rond de koffie kwamen Sanne, een vriendinnetje van Yildez en haar moeder langs met lekkere warme appelflappen. Sanne heeft een tijdje bij Yildez op de slaapkamer doorgebracht en haar uit een boekje voorgelezen.

Rond de klok van vijf Yildez naar beneden gehaald en lekker warme poffertjes met poedersuiker gegeten. Een tijdje later, het was net gestopt met regenen, zijn we naar buiten gegaan om sterretjes af te steken. Yildez kon de lange sterretjes ook vasthouden en genoot daar zichtbaar van. Het leuke was dat we die sterretjes van Sikko en Wendy hadden gekregen, die hadden ze door de brievenbus heengedaan met een mooie kaart erbij, top idee hoor! Door de vuurkorf was het gelukkig lekker warm buiten. Een paar kleine vuurwerkpotten heb ik afgestoken voor Yildez en Dagmar en een paar vuurpijlen. Daarna snel naar binnen, want Idols begon! Dat vond ze echt weer helemaal top, het leuke van Idol's is ook dat je je ogen dicht kunt houden en toch 'meekijken' en meegenieten.

Opa en Oma kwamen ook langs en toen zijn we lekker aan de koffie met appelflappen en oliebollen gegaan. In de loop van de avond kwamen er lekkere hapjes op tafel en we hebben daar lekker van gesmuld. Nog even riverdance meegepikt, werkelijk schitterend hoe die Ieren kunnen dansen, mooie muziek en een performance, helemaal geweldig. Toen werd het tijd voor de champagne, en klokslag 12.00 uur getoost op het nieuwe jaar. Op dat moment voelde het wel heel erg dubbel, wetend wat ons te wachten staat is het moeilijk elkaar een voorspoedig nieuwjaar te wensen. Maar het voelde wel ontzettend goed dat Yildez erbij was om dat moment met ons te delen, we mogen en zijn daar heel erg dankbaar voor.

Wat ons ook opviel trouwens is dat Yildez weer wat meer woorden weet uit te spreken. We betrapten haar erop dat ze lag te oefenen met woorden, ze kan het toch niet uitstaan dat ze deze woorden niet kent en je hoort haar dan zachtjes woorden zeggen als 'hagelslag' en 'chocopasta'. Ook is ze weer in staat om hele eenvoudige open vragen te beantwoorden, al duurt het lang voor ze het antwoord gevonden heeft. Er is dus duidelijk vooruitgang zichtbaar, al gaat het langzaam.

Na de champagne naar buiten gegaan, Yildez ook mee, om het laatste vuurwerk af te steken. Er zaten dit keer een paar mooie potten bij, dat moet gezegd. Yildez wilde al snel weer naar binnen, die had het niet zo op het geluid van de knallen en fluiten, ze ging liever voor de ramen kijken. Met Dagmar ben ik toen de straat ingelopen want daar had iemand voor een vermogen uit Belgie vuurwerk laten aanrukken, prachtig vuurwerk was dat, van 100'000 klappers tot enorme cake's, ze bleven maar door gaan.

Tegen 1 uur kwamen Ruurd (mijn zwager), Mariska, Marjolein, Wilco, de moeder van de laatste drie en haar vriend Wim bij ons langs. Het werd dus een gezellig drukke boel bij ons thuis. Ergens rond twee uur taaide de boel weer af en rond half drie lagen de kinderen op bed en hadden wij opgeruimd. We kunnen terugkijken op een hele gezellige jaarwisseling, met weliswaar dubbele gevoelens maar toch een fijn samenzijn.


30 december 2005

We hebben echt een super avond achter de rug! De dag begon als de meeste dagen, Yildez uitgeslapen en daarna luistercd's geluisterd. De dokter kwam nog even langs, alles was verder goed. Yildez at ook goed vanochtend en tussen de middag.

Voor het avondeten weer naar beneden, we hadden Oma's soep met lekker brood, voor Yildez belegd met tonijnsalade, wat ze erg lekker vond. Daarna ben ik naar buiten gegaan om de vuurkorf klaar te zetten. Het sneeuwde nog behoorlijk en het was koud, dus het leek ons verstandiger om Yildez in de rolstoel voor de schuifpui naar het vuur te laten kijken.

De houtblokken vatten snel vlam en het plaatje was helemaal perfect, sneeuwlaag van zo'n 10cm, sneeuw dat naar beneden viel en een mooie vuurkorf aan. Toen kwamen Harry en Ine en de kinderen en hebben we sneeuwballen gegooid, gluhwein gedronken en natuurlijk voor Yildez (en onszelf..) wat kleiner maar heel mooi vuurwerk afgestoken. Yildez vond het prachtig. We hadden aardappels in het vuur gelegd met aluminium folie eromheen, die hebben alle kinderen en dus ook Yildez heerlijk opgepeuzeld.

Maar het mooiste van de avond moest nog komen. Yildez was erg moe geworden en was op de bank gaan liggen om uit te rusten. Ik vergeet trouwens te zeggen dat Ruurd en Mariska ook langskwamen toen we met de vuurkorf en het vuurwerk bezig gingen, dus het was een gezellige boel. Op een gegeven moment kwam de uitzending van Idols, wat er tot nu toe allemaal was geweest. Yildez werd wakker en begon mee te zingen! Met 'the lions sleep tonight', wat echt heel erg grappig was. Ze kreeg de slappe lach van enkele kandidaten die dachten dat ze konden zingen maar dat dus niet konden. Ook zei ze wie wel door was gegaan en wie niet, niet 1 keer zat ze ernaast. Ze begon opeens ook bewegingen te maken met haar armen op de maat van de muziek, ze leefde echt helemaal op!

Zo helder als tijdens de Idols uitzending hebben we Yildez nog niet meegemaakt de afgelopen week, het was fijn om 'de oude Yildez' weer even terug te zien, een kadootje op de een na laatste dag van het jaar. Ze heeft daarna nog lekkere chipjes gegeten en ook was ze helemaal dol op ferrero rocher chocolaatjes. Onze dag kon niet meer stuk, super, super, super! Hopen dat ze morgen ook zo mooi mag beleven, als Opa en Oma met ons Oud en Nieuw komen vieren.


29 december 2005

Vanochtend moesten we er voor de verandering vroeg uit, want we hadden het plan opgevat om met de fast ferry van 10.55 uur naar Rotterdam te varen. Het leek ons goed om ook iets met Dagmar te ondernemen deze vakantie, dus Oma Plonie kwam oppassen en met zijn drieen zijn we naar de fast ferry gelopen. Dagmar vroeg of er in de boot ook van die zuurstofmaskers naar beneden kwamen vallen (ze heeft een 'trauma' overgehouden aan onze laatste vliegreis naar Griekenland, waar in het filmpje voorgedaan werd wat er moest gebeuren als de cabinedruk weg zou vallen. We hebben ze kunnen overtuigen dat in een boot zoiets niet nodig is...Dagmar zei later dat ze dan wel buiten zou gaan staan als het zover was, dus helemaal gerust was ze er niet op.

De boottocht verliep verder zonder problemen en we zijn via de lijnbaan naar de bijenkorf gelopen. Daar liepen we tegen een schitterende jas aan voor Dagmar, in haar favoriete kleur roze, en omdat die nu voor 50% wegging meteen de daad bij het woord gevoegd en de jas gekocht, hij moest meteen aan en was lekker warm volgens Dagmar.

Na de koopgoot geinspecteerd te hebben (was paar miljoen liter heet water doorheen gestroomd, veel winkels waren dicht of aan het verbouwen) zijn we naar V&D gelopen en hebben daar erwtensoep gegeten. Dagmar zag dat niet zo zitten, dus op de terugweg langs de Mac voor een Happy Meal, kan haar dag ook niet meer stuk.

Ook de terugreis verliep zonder problemen en thuis aangekomen was Oma Plonie aan haar derde boekje bezig, ze hadden het prima naar hun zin. 's Avonds Yildez naar beneden gehaald en ze heeft haar lievelingsmaal op, gebakken zalmfilet met aardappeltjes en jus en een beetje appelmoes. Vervolgens wilde ze tv kijken, dus in de rolstoel voor de tv, maar ze had het grootste gedeelte haar ogen dicht. Blijkbaar was kijken te vermoeiend, maar ze volgde alles wel verder.

Dagmar ging met Joke naar het trainen, na het trainen ging ze met een vriendinnetje mee naar het kerstcircus! Haar ouders hadden een kaartje over en namen Dagmar graag mee. Die kwam dus pas om half twaalf weer thuis, helemaal vol van alles wat ze gezien had. Yildez werd op een gegeven moment wel heel moe en is op de bank gaan liggen. Verder ging het goed vandaag, haar spraak is nog altijd niet terug maar er gebeuren gelukkig ook weer even geen gekke dingen, en dat is ook fijn.


28 december 2005

Ook de afgelopen nacht hebben we goed door kunnen slapen met zijn allen. Vanochtend uitgerust wakker geworden en Yildez ontbijt op bed gebracht. Ze heeft een boterham met chocopasta op (extra dik belegd) en genoot daar zichtbaar van. Verder hebben we het rustig aan gedaan vandaag. Yildez is verder gegaan met haar luistercd's, de Kameleon is nu uit en ze is begonnen aan enkele aparte verhalen die we opgestuurd kregen een weekje of twee geleden van de familie van Esch uit Noordhoorn.

Om een uurtje of twee richting MCD gelopen voor de gebruikelijke vers gebakken broodjes. Het blijft tenslotte woensdag nietwaar? Voor Yildez een pistolet, die we half belegd hadden met paardenrookvlees en de andere helft met casselerrib. Nou, dat was super genieten geblazen. Het fijne was dat Yildez nu zelf weer het broodje vasthield en naar haar mond bracht, wat een stap voorwaarts is vergeleken met de laatste dagen. Of dit kwam omdat ze dit zo lekker vond weet ik niet, maar het was geweldig om te zien.

's Middags kwamen Vera, een vriendin van Yildez en haar vader Harry nog even langs op de koffie. Tegen het eind van de middag kwam Opa Kees ook even langs om te zien hoe het met ons ging. 's Avonds hebben we spagetti gekookt en die hebben we Yildez gegeven terwijl ze nog in bed lag, omdat ze daarna lekker in bad zou gaan. In dit geval toch maar even geholpen met eten...anders had het bed meteen verschoond moeten worden en dat was net gedaan. Het bad vol laten lopen en Yildez in bad gezet, over genieten gesproken, één bonk tevredenheid. Ze ging bijna helemaal koppie onder liggen en bleef zo bijna een kwartier lang liggen in het warme water. Toen ze uit bad kwam hebben we ze helemaal met body lotion ingesmeerd, want ze krijgt een beetje een droge huid. Toen deze verwenpartij achter de rug was, hebben we ze naar beneden gedragen en bij ons op de bank gezet.

We hebben gezellig koffie gedronken, Yildez fristi, en een oliebol/appelbol gegeten. Yildez had toch liever een bastogne koek toen ze 1 hap gegeten had. Samen met haar grote Diddl heeft ze toen zeker twee uur op de bank gezeten, halverwege viel ze wel even tegen mijn schouder aan in slaap. Toen ze weer moe werd hebben we ze op de bank laten slapen.

Het lijkt erop dat er weer een kleine verbetering is opgetreden, Yildez is wat actiever en luistert ook wat beter, ook al kan ze nog steeds moeilijk uit haar woorden en zinnen komen. Ook zijn simpele vragen voor haar nog heel lastig, zoals wat wil je drinken, wat wil je op brood..zo'n open vraag lukt gewoon niet. Je moet echt vragen, wil je fristi? Als ze daar dan niet echt op reageert vraag je wil je fanta, als ze dan hm/hm zegt weet je dat je goed zit. We komen er wel uit met elkaar. En misschien dat Yildez ook nog wat beter gaat praten, wie zal het zeggen..

Voor Marco (voormalig collega van Ay-Mei): Yildez heeft dit verhaal al van de bibliotheek geleend en gehoord, maar heel erg bedankt voor je aanbod. Voor iedereen: het vuurwerk is inmiddels besteld bij onze toekomstige buren (Haitsma), dus we gaan hoe dan ook met prachtig vuurwerk het nieuwe jaar in. Ik hoop wel dat het wat minder koud zal zijn voor Yildez en droog!


27 december 2005

Na een goede nachtrust, die wellicht een beetje aan de late kant begon, met goede moed aan deze dag begonnen. Voor Yildez hebben we crackers met verschillende plakjes worst klaargemaakt, die ze lekker smullend heeft opgegeten. Vervolgens heeft ze de CD's van Narnia en een nieuwe van de Kameleon afgeluisterd.

In de loop van de middag kwam de huisarts langs, die bevestigde dat Yildez lijdt aan afasie, een moeilijke naam voor het niet kunnen vinden van de woorden die je wilt zeggen. Gelukkig werkt het maar 1 kant op, zodat ze ons nog heel goed begrijpt en met ja/nee (2 keer hm/hm of 1 keer hm) kan antwoorden. Het zou kunnen dat haar spraak langzaam weer terug komt, het hoeft niet zo slecht te blijven. Zeker als de epilepsie aanvallen wegblijven zou er een zeker herstel nog kunnen plaatshebben. Ze wordt soms wel erg boos als ze het woord niet weet uit te spreken of het antwoord niet weet op iets wat je haar vraagt. Bijvoorbeeld, als je vraagt wat ze gisteren met kerst heeft gegeten, moet ze heel lang nadenken, en dan komt het niet, dan zegt ze 'ik weet het niet'. Als je dan zegt, was het soms biefstuk, dan volgt bevestiging. Nu we een beetje weten hoe het werkt komen we stukje bij beetje weer verder.

Met het avondeten Yildez weer naar beneden gehaald en aan tafel plaatsgenomen. Ik begon met haar te 'voeren' maar at ondertussen zelf ook, op een gegeven moment duurde het haar te lang en ging ze zelf aan de slag. Zo heeft ze een heel bord rijst met kip naar binnen gewerkt, weliswaar met haar handen, maar dat was al weer dagen geleden dat ze zelf actief iets pakte en op at, dus wat ons betreft weer winst. Daarna heeft ze weer eens tv gekeken, naar het jeugdjournaal, en ze zag dat er boa constrictors waren ontvoerd of zo, en toen zei ze, bah, wat eng, dus ze begreep en zag goed wat er op tv gebeurde.

Mariska en Ruurd kwamen nog even langs 's avonds, toen werd Yildez moe en is ze de rest van de avond op de bank gaan liggen. Ze heeft nog wel lekkere chipjes gegeten en goed gedronken, dat blijft ook heel belangrijk. De lichtpuntjes worden kleiner met de dag, maar gelukkig blijven ze wel verschijnen, en geven ze ons kracht om weer naar de volgende dag te gaan. Het is ook heel ontspannend om nu met zijn allen thuis te zijn, je doet allemaal klusjes in en om het huis, maar je bent tegelijkertijd ook samen en kan regelmatig even je gezicht laten zien, wat te eten of drinken brengen, dat soort dingen. Nu richten we ons vizier op oud en nieuw, Yildez wilde graag het vuurwerk zien, dus dat slaan we ook dit jaar maar in. Verder hebben we een vuurkorf gekocht met open haard hout, dus kunnen we ook nog aardappels poffen...als het weer wat meezit. We zien het vanzelf de komende dagen.


26 december 2005

Om te beginnen heb ik vandaag een aantal foto's op de site gezet. Op het toestel zaten ook nog thuis foto's van de Sinterklaas viering en natuurlijk van gisteren, 1e kerstdag.

Vannacht 1 keer wakker geworden van Yildez, het leek erop dat ze een epilepsie aanval had, maar het was heel vreemd, het had meer weg van giegelen/slappe lach. Ze was ook enigzins aanspreekbaar tijdens dat het gebeurde, dus niet helemaal te vergelijken maar wel heel vreemd. Verder werden we pas wakker tegen half twaalf, dus we kunnen wel zeggen dat we uitgeslapen hebben.

In de middag heeft Yildez geluisterd op bed naar luistercd's van Narnia, die ze van Irene gekregen had. Het gebeurde de hele middag door dat ze in zichzelf aan het praten was en af en toe de slappe lach kreeg. Heel bizar, aan de ene kant werkt het lachten van Yildez heel aanstekelijk, maar ze kan absoluut niet duidelijk maken waarom ze nu zo lacht. Ze kan nog steeds niet uit haar woorden komen, zo kwamen we erachter dat 'slappe lach' bij Yildez 'makke aach' of 'makke aap' wordt. Dit herhaald ze dan consequent. Eind van de middag riep ze de hele tijd 'hij is dood' en kreeg daar dan de slappe lach van, heel vreemd allemaal. We krijgen het idee dat Yildez zich terugtrekt in haar eigen fantasiewereld, omdat ze de realiteit wellicht niet meer aan kan. Het zou me niet verbazen omdat ze altijd al zo'n rijke fantasie heeft gehad en het in haar wereld ongetwijfeld veel gezelliger is. Het is moeilijk om niet langer echt contact te hebben, maar als ze zich op deze manier nog enigzins goed voelt hebben we dat te respecteren.

Tegen vijf uur hebben we Yildez naar beneden gehaald en in de rolstoel aan tafel gezet. Annelies kwam ook om die tijd en Joke heeft toen de tafel gedekt en een heerlijk feestmaal voor ons gekookt. Zo hadden we parmaham met meloen, biefstuk, peertjes in rode wijnsaus, aardappelkroketjes, boontjes met stukjes uitgebakken spek; teveel om op te noemen en zeker te veel om allemaal op te eten. Yildez heeft zich tegoed gedaan aan een heerlijke biefstuk met pepersaus. Tot slot nog een eigengemaakt ijstoetje, waar Yildez ook een aantal hapjes van gegeten heeft. Daarna is ze op de bank gaan liggen, waar ze nog veel de slappe lach kreeg. Eigenlijk ook wel gezellig om Yildez weer eens te horen lachen in plaats van het kreunen van de pijn.

Zo zijn de kerstdagen weer achter de rug, helaas heel anders dan we gehoopt hadden, maar Yildez is wel bij ons in deze dagen en dat is wat telt.


25 december 2005

Nou, om te beginnen heeft Yildez gelukkig geen epilepsie aanvallen meer gehad. Misschien dat de preventieve medicijnen werken, maar het belangrijkste is dat ze niet meer terug gekomen zijn. Wat echter wel gebleven is, is het feit dat Yildez niet meer goed uit haar woorden kan komen. Ze begrijpt ons nog helemaal, ja en nee zeggen gaat ook nog wel goed maar als ze een zin maakt komen daar totaal onbegrijpelijke woorden in voor. Het lijkt wel of de database door de war is, want ze gebruikt wel steevast dezelfde woorden voor iets wat ze wil zeggen. Het is nog niet te zeggen of dit een tijdelijk of blijvend effect is, communiceren wordt zo wel heel erg moeilijk is vandaag al gebleken.

Vanochtend heeft Joke ons verrast met een heerlijke kerstbrunch. De tafel was schitterend gedekt met van alles en nog wat en daar hebben we ons tegoed aan gedaan. Yildez kon niet zo lang aan tafel blijven zitten en is daarna op de bank gaan liggen. Daar heeft ze de rest van de ochtend en middag gelegen. Tot ongeveer een uur of vier, toen wist ze aan te geven dat ze wel naar buiten wilde. Het weer was heel mooi, de zon scheen en een strakblauwe lucht. Dus snel haar aangekleed en in de rolstoel een behoorlijk stuk gewandeld.

Omdat het niet zo lekker ging vandaag hebben we besloten dat we niet naar Opa en Oma zouden gaan, maar andersom. Dus Opa en Oma hebben alles rond het gourmetten meegebracht naar Slikkerveer en daar hebben we vervolgens de tafel gedekt. En dat was ontzettend gezellig. Yildez heeft grotendeels aan tafel gezeten in haar rolstoel en lekker van de hapjes meegesmuld. Ze is niet echt in staat meer om de frietjes, kipvleugeltjes etc zelf te pakken dus hebben wij voor haar de pannetjes gevuld en haar min of meer gevoerd, maar ze liet het zich wel smaken gelukkig.

Daarna hebben we de avond doorgebracht met het kijken van Pietje Bell, die Dagmar helemaal super vond. Yildez lag wel op de bank maar was meer aan het slapen/luisteren. Naast dat ze moeilijk meer uit haar woorden kan komen is het ook wel duidelijk dat ze gewoon niet zo veel zin (meer) heeft. Dit is een hele stap terug ten opzichte van een paar dagen geleden, maar misschien dat dit tijdelijk is en in direct verband staat met de epilepsie. Helemaal lekker gaat het in ieder geval niet, morgen is een nieuwe dag, kijken hoe de vlag er dan bij hangt. Annelies komt eind van de middag om samen met ons tweede kerstdag te vieren, verder zijn er geen plannen, behalve dan uitslapen natuurlijk..


24 december 2005

Om vijf uur vanochtend kreeg Yildez een epileptische aanval. Het was natuurlijk pikkedonker en ik werd wakker van de rare geluidjes die Yildez maakte, knipte het licht aan en schrok me helemaal een ongeluk. Ik had dit nog nooit meegemaakt en de dokter had ons er wel voor gewaarschuwd, maar als het dan gebeurd wordt je er toch door overvallen. Ik heb Yildez op haar zij gedraaid en Joke geroepen, die haalde snel een spuitje wat je rectaal inbrengt, toen Joke weer boven kwam was het al wat minder, toch het spuitje gegeven en daar werd Yildez gelukkig rustig van.

Ze had haar tong of lip kapot gebeten want er liep een straaltje bloed uit haar mond, ook had ze haar urine laten lopen. Gelukkig hebben we uit voorzorg een plastic hoes om het matras heen zodat dit niet een heel groot probleem werd. Toen Yildez weer rustig was hebben we ze gewassen en het bed verschoond. Daarna de kamer even uitgegaan en toen stortte ik in, wat een verschrikkelijke ervaring. Ik wist wel dat dit kon gebeuren en ook dat dit op zich niet fataal hoeft te zijn, maar ik had toch even het idee dat ze erin bleef, zo akelig ziet het eruit.

Vanochtend met Yildez hierover gesproken, of ze het zich nog kon herinneren en of ze het aan voelde komen. Ze zei van wel, maar ik heb toch zo mijn twijfels. Het is nu vroeg in de middag en het is niet nog een keer opgetreden. Ze ligt nu weer lekker naar Harry Potter te luisteren en heeft een boterhammetje op. Bij het wakkerworden was ze wel misselijk en had ze hoofdpijn, dus hebben we ze een extra morfine zetpil gegeven, daarna kwam toch de trek en heeft ze dus wat gegeten.

Verder heb ik het idee dat ze wat moeilijker aanspreekbaar is, het duurt langer voordat ze wat terugzegt en soms past het antwoord niet bij de vraag. Ik zal eens op internet kijken wat ze allemaal zeggen over epileptie en of dit ook 'bijwerkingen' zijn. Laten we hopen dat ze in ieder geval eerste kerstdag bij Oma en Opa kan vieren, want daar zag ze heel erg naar uit..

Vanmiddag om drie uur was ik even naar de Gamma, Joke en Dagmar waren thuis, toen Yildez weer een aanval kreeg. We hadden ze net in bad gedaan en ze naar beneden gebracht, zodat we ze wat beter in de gaten konden houden. Het was vergelijkbaar met vannacht, een minuut of twee schokken en daarna een behoorlijke tijd van de kaart. Het duurde wel een uur voordat ze weer in staat was iets te zeggen...

Dit was voor ons het moment om de huisarts te bellen, ook hadden we contact met Dr. van den Heuvel uit het Sophia. Gelukkig had onze eigen huisarts dienst en kwam er geen onbekende. Waarschijnlijk treden de aanvallen op omdat we drie dagen geleden iets terug gegaan zijn in de dexamethason, dit moeten we dus meteen weer op het oude nivo brengen. Verder kregen we tabletten die dit soort aanvallen zouden moeten tegengaan.

Nu is het bijna tien uur 's avonds en Yildez is nog altijd bij ons beneden. Ze kan moeilijk uit haar woorden komen, gebruikt de verkeerde woorden voor iets wat ze bedoeld waardoor het moeilijk is haar te begrijpen. Ook heeft ze moeite om haar plas op te houden, allemaal bijwerkingen van de aanvallen. Ze is er erg moe van geworden. Het wordt straks eng om naar bed te gaan en te gaan slapen, stel dat ze weer zo'n aanval krijgt...maar daar zullen we toch doorheen moeten. Hopelijk heeft ze voorlopig de laatste gehad en knapt ze nog op om morgenmiddag naar opa en oma te gaan.

Irene, we hebben je kado ontvangen en Yildez had deze mooie luistercd nog niet, ze is er heel erg blij mee. Als dit Potter boek uit is gaat ze er meteen naar luisteren, nogmaals heel erg bedankt voor deze attentie.


23 december 2005

Om even voor elf vanochtend werden Yildez en ik wakker, Joke was al lang naar haar werk en had Dagmar naar school gebracht. We hadden een goede nacht achter de rug en ik ben toen maar begonnen aan de 'brunch' voor Yildez. Dagmar had de middag vrij van school en die begon met strijkkralen een sneeuwwitje te maken. Tegen een uur of twee het middageten opgegeten, dat bestond uit zelfgemaakte soep van Oma en donuts....beetje vreemde combinatie maar het ging er vlotjes in.

Vanmiddag kwamen er ook nog twee vriendinnetjes van Yildez langs (Shelley en Esther) met allemaal spulletjes van school en een boekje met raadsels. Als er nog andere vriendinnen/vrienden van school zin hebben om even langs te komen dan mogen jullie gerust bellen hoor. Als het dan uitkomt wil Yildez jullie graag even zien in de vakantie.

's avonds zijn we de vakantie op een waardige manier begonnen (in de ogen van de kids dan), want we hebben Mac Donalds gehaald en die voor de tv opgegeten. Volgens Yildez was het sinds 19 september dat we MacDonalds aten, helemaal zeker weten doen we het niet maar dat is dan best lang geleden.

De rest van de avond is Yildez opgebleven en heeft met ons tv gekeken, Dagmar is halverwege de avond in slaap gevallen op de bank, die slaapt werkelijk onder alle condities en is dan met geen mogelijkheid meer wakker te krijgen! Voorlopig ziet het er dus goed uit voor de kerstdagen, maar nu eerst morgenochtend maar weer uitslapen, wat zo'n beetje Yildez' hobby begint te worden...

Terwijl ik dit schrijf vraagt Yildez aan me wat ik aan het doen ben. Als ik vertel dat ik een stukje op haar website schrijf vraagt ze me iedereen te bedanken die haar een kaart of kadootje heeft gestuurd. Het idee van de kaarsjes vind ze ook heel mooi, wij hadden vandaag ook zo'n 10 waxine kaarsjes branden, wat de huiskamer heel gezellig maakt. Verder moest ik iedereen een prettig kerstfeest van Yildez wensen en een gelukkig nieuwjaar. Bij deze dus!


22 december 2005

Vandaag ben ik niet veel thuis geweest, redelijk vroeg op pad en 's avonds een etentje met enkele collega's. Ik begreep van Joke en Yildez dat het best goed gegaan was, goed gegeten (o.a. donuts!) en goed uitgerust. Vanavond zijn Joke en Dagmar bij Yildez op de kamer televisie gaan kijken wat heel erg gezellig was. Dagmar was heel snel in slaap gevallen en snurkte er op los. Vandaag was mijn laatste werkdag van het jaar, morgen vakantie en volgende week ook, even energie bijtanken. Zo kunnen we ook wat meer persoonlijke aandacht aan Yildez geven in deze dagen en kan ze misschien wat meer beneden zijn als ze dat zou willen. Het ziet er nog altijd goed uit voor de kerstdagen, duimen maar weer..


21 december 2005

Het lijkt erop dat AyMei gelijk krijgt, in ieder geval deze week. Yildez deed eerst haar uiterste best om uit te slapen, ergens tussen het uitslapen door heeft ze haar ontbijt weggewerkt. Rond half twaalf vanochtend vertelde ik haar dat ik de broodjes ging halen voor tussen de middag en wilde ze mee! Ze zei dat ze deze ochtend eens niet met hoofdpijn was wakker geworden en dat ze er zin in had om naar buiten te gaan. Dus zo gezegd zo gedaan. Kleren aan, naar beneden gedragen en in de rolstoel, fleece dekens over de benen en gaan met die..rolstoel. Op de terugweg naar huis nog een blokkie om gegaan.

Eerst heeft ze beneden haar middageten opgegeten en ze had geen zin om weer naar boven te gaan, dus samen met Dagmar wat video's en tv programma's gekeken. Toen Joke thuis kwam wilde ze graag chinees eten, dus naar de afhaalchinees en samen lekker zitten smullen. Yildez at wel twee borden leeg, niet normaal meer (en ik maar denken dat ik Yildez plus inhoud weer naar boven moet dragen...).

Ook na het eten wilde ze nog beneden blijven, ze was echt heel spraakzaam en in een prima bui. Onder Roda JC-Feyenoord viel ze in slaap, maar ik vrees dat zij niet de enige was, want Feyenoord bakte er niets van. 1-0 verloren, uit de beker, balen...maar niet voor Yildez want die had het toch niet gezien. Daarna bleef ze nog op tot tegen twaalf uur, lekker babbelend over van alles en nog wat. Kortom, dit was weer een hele goede dag, zo mogen er nog veel volgen!


20 december 2005

Nou, vandaag ging het dus al weer wat beter. Alleen de nacht was niet je van het, om drie uur naar de wc en om zes uur opkomende hoofdpijn, dus een zetpil. Dus ik was gebroken, maar Yildez snurkte om half acht alsof er niets gebeurd was. Ze had vervolgens goed gegeten 's ochtends en tussen de middag werd ze maar weer eens verwend met een puddingbroodje en een kaasbroodje.

's Avonds om zeven uur gingen Dagmar en Joke naar het kerstfeest toe in de kerk, samen met Oma Plonie. In de kerkdienst werd stilgestaan bij het feit dat Yildez er niet bij kon zijn en daarom werd de hele viering opgenomen op video, zodat Yildez die van de week nog kan kijken. Hartstikke goed natuurlijk! Yildez zelf kwam om die tijd uit bed en heeft het avondeten smakelijk naar binnen gewerkt. Daarna kwam Annelies oppassen, omdat ik ging trainen met ons vierde. Thuisgekomen was Yildez nog steeds beneden, ze lag op de bank. Opa Kees was ook op de koffie gekomen en de oven stond inmiddels aan, want Yildez had wel trek in ......3 keer raden, kipkluifjes natuurlijk. Eigenlijk kreeg ze het steeds meer naar haar zin gedurende de avond.

Ik vergeet bijna te zeggen dat de post ons een pakje stuurde van de familie Van Esch uit Noordhorn. Die hadden ook ons verhaal op internet gelezen en ik had geschreven dat Yildez door haar luistercd's heen was. Dus stuurden zij ons 5 luistercd's over de belevenissen van Ilse en Martijn, die wij nog niet kenden en die er erg spannend uitzien (o.a. over een bankroof). Yildez vond dit echt super, dat jullie dit gedaan hebben, morgen gaat ze meteen aan de cd's beginnen, heel erg bedankt daarvoor!


19 december 2005

Die mooie dag van gisteren heeft toch wel zijn tol geeist. Vandaag was Yildez heel erg moe en niet tot veel in staat. Vanochtend kwam Oma Plonie oppassen, in de middag afgelost door Annelies. Samen met Annelies heeft ze twee mooie kerstkaarten geknutseld, maar dat was meteen zo'n inspanning dat ze als een blok in slaap viel daarna. Met het avondeten is ze wel even beneden geweest, na het eten hebben we even samen op de bank gezeten en naar het klokhuis en jeugdjournaal gekeken. Toen wilde ze weer graag naar bed en is ze verder gaan slapen. Ging net even kijken maar ze is goed knock out, wilde ook geen CD luistern maar slapen, zegt genoeg. Misschien dat morgen weer wat energie teruggestroomt is?


18 december 2005

Eindelijk weer eens een TOPdag vandaag! Eerst hebben Dagmar en ik Yildez een ontbijt op bed gebracht. We hadden croissantjes in de oven gebakken en een eitje gekookt, daar verrasten we Yildez al mee. Toen hebben we het bad vol laten lopen en heeft ze heerlijk gebadderd. Vervolgens zag Yildez het wel zitten om naar beneden te gaan, dus pyama uit, kleren aan en naar beneden gedragen.

We zaten er nog nauwelijks toen Opa en Oma Plonie voor de deur stonden. Even later belde ook Opa Kees aan, dus het was een gezellige boel. Iris, het vriendinnetje van Dagmar belde even na 12 uur met de vraag of Dagmar bij haar mocht spelen. Omdat het zo goed ging met Yildez gevraagd of ze het zag zitten om naar buiten te gaan en Dagmar weg te brengen. Ook dat was goed, dus Yildez dik ingepakt met twee fleece dekens over haar benen en samen met Dagmar op de fiets naar Iris toe. Onderweg kregen we een hagel/natte sneeuwbui op ons dak, maar ik had een grote paraplu meegenomen en Yildez zat dus helemaal droog. Dat gold niet voor Dagmar en mij, maar dat mocht de pret niet drukken.

Bij Iris aangekomen bleek dat Harry net de tafel gedekt had en we konden zo aanschuiven, Yildez had ook wel honger. Er werden lekkere tosti's gebakken en boterhammen met lekker beleg. Smullen geblazen dus. Toen weer naar huis gelopen langs de dijk, met een prachtig zonnetje, werkelijk een heerlijke ervaring, het was niet eens koud! Nog geen 10 minuten nadat we thuis waren gekomen begon het me toch te hagelen, niet normaal meer. Gelukkig voor ons hadden wij het beste stukje van de dag meegemaakt, kon dus niet beter.

Yildez was helemaal kapot van de 'reis'. Ze was al meer dan een week niet buiten gekomen en maar heel kort naar beneden elke keer, dus dat hakte er wel in. Ze is beneden op de bank gaan liggen in de huiskamer en een beetje weggedommeld. 's Avonds verraste Joke ons met een kaasfondue met allemaal lekkere hapjes eromheen. Daar hebben we het ook goed van genomen. Yildez was nog al die tijd beneden! Na het eten begon Studio Sport (of hoe dat ook mag heten bij Talpa). Samen lekker op de bank voetbal gekeken, Feyenoord zien verliezen van die Hagenezen (en terecht helaas). Toen was de energie echt op en hebben we de meiden naar bed gebracht, helemaal uitgeteld.

Het heeft een hele tijd geduurd, maar dit is toch weer een dag om in te lijsten.


17 december 2005

Zaterdag is de gebruikelijke korfbaldag, het eerste moest uit spelen maar wij thuis, dus we hoopten dat Yildez bij ons kon komen supporteren. Om drie uur zouden we weggaan, om half drie dus naar boven om Yildez om te kleden, maar toen gaf ze aan dat ze het niet zag zitten, ze was gewoon te moe. Dus kwam Annelies oppassen. Samen hebben ze naar Harry Potter CD's geluisterd, 2 prachtige kerstkaarten geknutseld en wat tv gekeken. Op een gegeven moment had Yildez pijn en heeft ze extra morfine gekregen, waarna het wel weer ging. Toen de patatjes binnenkwamen heeft ze die lekker smullend opgegeten, met natuurlijk de inmiddels onafscheidelijke spicy wings. Er ging zelfs nog een bamihap mee naar binnen, dus de eetlust was er gelukkig nog steeds.

Verder dus de hele dag op bed gebleven, al met al een redelijke dag, hopelijk kunnen we morgen wel iets meer doen.


16 december 2005

Vandaag kwam Oma Plonie oppassen. Samen hebben ze weer gelezen uit 'Vechten voor overmorgen'. Verder natuurlijk de Harry Potter CD's. Yildez was de hele dag weer erg moe en viel veel in slaap tussendoor. Omdat Joke en ik 's avonds uit eten gingen mochten de kids zelf kiezen wat ze wilden eten, het werd pizza, waar ze goed van hebben gegeten.

Annelies kwam 's avonds oppassen en daar zag Yildez al heel erg naar uit. Want Annelies komt namelijk bij haar liggen, samen met Dagmar en dan kijken ze lekker televisie. Dan gaat Dagmar slapen en luisteren ze nog naar de Harry Potter CD's samen, en dat vindt Yildez erg prettig. Toen we na middernacht thuiskwamen lagen de drie dus uitgeteld in bed te slapen, een mooi gezicht!


15 december 2005

Al met al niet zo heel veel bijzonders gebeurd vandaag. Yildez heeft vooral op bed gelegen en geluisterd naar de Harry Potter CD's. Ze vertelde wel dat Joke een CD'tje mee had geluisterd door bij haar op bed te gaan liggen en dat ze dat wel heel fijn had gevonden. Toen ik 's avonds thuiskwam was Joke net weg met Dagmar om te korfballen. Yildez en ik hebben daarop het eten opgewarmd (draadjesvlees!!) en er samen lekker van gesmuld. De boontjes smaakten ook prima hierbij en niet te vergeten de aardappelkroketjes.

Na het avondeten wilde Yildez toch wel weer naar boven, ze is de laatste dagen meer moe dan bijvoorbeeld vorige week nog. Dat is wel opvallend. Ik ging 's avonds nog even langs bij Danny, een vriend van ons die alweer 37 werd (hij blijft zo'n 3 maanden op me voorlopen...). Voor hem had Yildez twee onderzetters gebreid, waar heel wat uurtjes in waren gaan zitten, al liggend op haar rug in bed. Danny was daar heel blij mee, dat spreekt voor zich.

Voor Linda wil ik nog zeggen dat Yildez' verslag al in de muilkorf stond van afgelopen week, zoals afgesproken. En zoals je hebt kunnen lezen is Yildez aan de tweede ronde begonnen met de luistercd's van Harry Potter..we zullen er heel voorzichtig mee zijn, daar kan je vanuit gaan.


14 december 2005

Op zich een redelijke dag, goed (en lekker) gegeten en veel CD's geluisterd. Maar vandaag merkten we duidelijk dat het lopen weer minder is geworden, het lukt nu bijna niet meer om het ene been voor het andere te zetten. 's Middags was Yildez weer heel verdrietig, ze was moe van het ziek zijn zei ze...tja, dan weet je gewoon niets te zeggen. Ik ben maar even bij haar op bed blijven liggen, dit zijn hele moeilijke momenten.

Opa Kees kwam nog langs eind van de middag met een stapel boeken die nog op zolder lagen, meeste uitgegeven rond 1950, dus beetje gedateerd maar er zaten er wel een paar tussen die Yildez toch wel aanspraken en die we misschien nog kunnen voorlezen. Van een buurmeisje van vroeger kregen we drie luistercd's opgestuurd van 'de griezelbus', echt iets voor Yildez. De eerste cd moest meteen opgezet, dat maakte toch weer wat goed (bedankt Marina!).

Met het avondeten hebben we lekker op de bank bij Yildez gezeten. Het was brood met rookworst en tomatensoep dus dat ging op zich prima (Yildez zit niet graag meer aan de eettafel, want dan moet ze vrij rechtop zitten op een harde houten stoel en dat is niet comfortabel als je spieren niet meer zo willen). Omdat ze veel pijn had in haar benen hebben we een bad laten vollopen met warm water, maar dat hielp niet erg, ze wilde weer in bed gaan liggen want dat was toch het meest comfortabel. Op naar de volgende luister CD..ben toch wel blij met die uitvinding, die komt nu ontzettend goed van pas.


13 december 2005

Vannacht ging het even mis. Om half vier maakte Yildez me wakker omdat ze heel veel hoofdpijn had en zich heel misselijk voelde. Snel de 'spuug'bak gepakt en toen een morfine zetpil gegeven. Het duurde ongeveer een uur voordat Yildez wat rustiger ging ademen en weer in slaap viel. Om acht uur nog een extra morfine zetpil en toen ging het langzaam weer beter gelukkig. Ze at verder goed en 's middags kwam haar werklust ook weer wat terug, samen met oma Plonie heeft ze nog aan haar breiwerk gewerkt.

Ze voelde zich wel erg moe en voor het avondeten kwam ze dan wel naar beneden, maar bijna gelijk daarna toch weer naar boven om op bed uit te rusten. Van Sandra, een collega van mijn werk, kregen de kids twee leuke poppetjes van Diddl, die had ze gekocht toen ze met haar vriend in Brussel aan het kerstshoppen was. Hartstikke leuk vonden ze dat. Annelies kwam 's avonds nog oppassen (wij gingen trainen) en samen met de honden hebben ze de rest van de Harry Potter CD's afgeluisterd.


12 december 2005

Vandaag een ongebruikelijke, maar wel heel leuke oppas voor de ochtend. Om half elf kwam Mariska namelijk oppassen en die heeft Yildez behoorlijk in de watten gelegd. Eerst samen naar het einde van de Hobbit geluisterd, toen een stuk voorgelezen en daarna een spelletje samen gedaan. Tussen de middag boterhammen gegeten en daarna kwam Annelies Mariska aflossen.

Om kwart over drie kwam Danielle langs en samen met Yildez heeft ze toen een prachtige kerstkaart geknutseld. Verder hadden ze het heel gezellig samen want tegen zes uur 's avonds waren ze nog aan het kletsen samen. Ook waren ze met Seena kunstjes aan het doen, omrollen op het bed en meer van dat soort trucjes. Yildez is voor het avondeten naar beneden gekomen en heeft met het koffiedrinken beneden gezeten, daarna is ze lekker in een warm bad gegaan, haren gewassen en gefohned en daarna naar bed gegaan. Bij gebrek aan nieuwe CD aanvoer is ze weer begonnen in deel 1 van Harry Potter! Dus Linda, ik hoop dat we ze nog wat langer mogen lenen...


11 december 2005

Zondag, uitslaapdag voor in ieder geval Joke. Die gaat er door de weeks vroeg uit met Dagmar, zodat Yildez en ik nog even kunnen blijven liggen vanwege de gebroken nachten. Op het gemakje krantje gelezen, Dagmar was lief aan het spelen met de barbies. 's Middags de wielen van Joke's voiture gewisseld en nog wat geprutst aan mijn auto (was wel koud trouwens!). Yildez die is helemaal into de Hobbit, geweldig vind ze dat. Ze blijft er speciaal voor op bed liggen en gaat ook weer eerder naar bed om de rest te kunnen horen, kun je nagaan!

Om een uur of vier Yildez uit bed gehaald en toen heeft ze een kerststukje gemaakt van takjes, oase, een gipsen vogeltje en een kerstballetje, heel erg goed gelukt. Dagmar was weer met de strijkkralen in de weer. Joke had een heerlijke ovenschotel van aardappelpuree met zuurkool en schijfjes ananas gemaakt en daar hebben we heel erg van gesmuld. Zoals gezegd na de koffie was Yildez 'moe' en wilde ze weer naar bed toe, het vervolg van de Hobbit cd's lag op haar te wachten. Het gaat op zich al best een periode goed met Yildez, de hoofdpijn is draaglijk en ze kan wat kleine dingetjes doen, zoals knutselen of breien. Als er een spannend luisterboek op staat gaat ze daar helemaal in op en vind ze het ook niet zo vervelend om op bed te blijven liggen. Ze smult van al het eten dat ze voorgezet krijgt en snoept wat tussendoor. Ook al is alles wat ze kan stukken minder dan zeg 2 maanden geleden, ze blijft toch genieten van de dingen die wel nog kunnen, en dat is niet alleen voor haar maar ook voor ons heel erg fijn.


10 december 2005

Zaterdag, dus uitslapen! Alhoewel Dagmar daar dus duidelijk anders over dacht, maar goed. Het was namelijk ook een spannende dag, want de kerstboom moest gehaald worden. Voor Dagmar moet een kerstboom vooral heel groot zijn, en ook dit jaar is dat weer gelukt, ondanks dat we het voornemen hadden om met een kleiner maatje thuis te komen, we hadden nog moeite om hem thuis te krijgen!. Ruim 2.5 meter meet deze reus, gelukkig is hij niet zo breed en neemt dus toch niet zo heel veel plaats in, maar klein is anders. De hele ochtend dus bezig geweest met optuigen en het huis versieren met kerstdingetjes.

's Middags nog met Dagmar naar de verjaardag van Corjan geweest, die alweer 13 jaar is geworden en als hij zo door gaat nog de twee meter gaat aantikken. Dagmar heeft daar een mooi kerststukje gemaakt met een heel lief vogeltje van gips erin. Voor Yildez kregen we de attributen mee in een plastic tas, die gaat morgen haar kerststukje maken. Toen we weer thuis kwamen hebben we Yildez aangekleed en zijn we naar het eerste van Bolnes gaan kijken. Helaas kon Yildez aanwezigheid het eerste niet inspireren tot een overwinning, na 1-0 voorgestaan te hebben, keken ze voortdurend tegen een achterstand aan die ze niet meer goed konden maken. Ook Joke kon met het vierde geen potten breken en speelde een verlieswedstrijd.

Weer thuis gekomen lekker patatjes gegeten met spicy wings voor Yildez en ons eens lekker gesettled op de bank voor Idols. Yildez stemt op Clarissa, die inderdaad heel mooi kan zingen. Wij vonden verder dat Davide het heel goed deed, maar de Jury vond van niet. Na Idols was Yildez helemaal op en is ze naar bed gegaan. Ze is nu begonnen in een best wel moeilijk boek, de Hobbit van Tolkien. Maar Yildez vind dat wel heel gaaf, een fantasy verhaal zoals dat, waar ze zich helemaal in kan verplaatsen in haar gedachten.


09 december 2005

Oma Plonie kwam vandaag oppassen. Samen hebben ze verder gewerkt aan 'de kledinglijn'. De lijn gaat Huffel Puffel heten (HP), een beetje geinspireerd op de Harry Potter boeken. Over het algemeen ging het goed met Yildez vandaag. Ze heeft lekker gegeten, 's avonds pannenkoeken en rond een uur of negen 's avonds is ze weer naar bed gegaan. Enerzijds om uit te rusten, maar ook om de laatste CD te luisteren van Mathilda, die was toch wel erg leuk. 's Middags na schooltijd zijn Judith en Frida nog even langs geweest. Morgen misschien weer naar het eerste kijken van Bolnes als alles goed gaat. Ook gaan we een kerstboom kopen om het huis wat te versieren.


08 december 2005

Ook vandaag was het een stabiele dag voor Yildez. Joke was vandaag thuis en heeft ze aardig in de watten gelegd. Onder andere hebben ze samen een elfje geknutseld uit een pakket dat Sinterklaas bij ons had bezorgd. Tussen de middag kwam de huisarts nog even, daarna heeft Yildez lekker gesmuld van fish fingers. Als avondeten wederom een lekkernij, draadjesvlees met aardappeltjes en jus. Yildez is de rest van de avond beneden gebleven, ook al heeft ze het grootste deel van de tijd op de bank liggen slapen. Ze was even heel verdrietig en zei dat ze enorm baalde van het ziek zijn en dat ze wilde dat het anders was...een moeilijk moment. Daarom ben ik de rest van de avond bij haar gaan zitten en heeft ze tegen mij aan liggen slapen.

O ja, vanmiddag zijn ook nog Vera en Elize langsgeweest. Yildez vind het heel fijn om even bezoek te krijgen, om de sleur van het op bed liggen te doorbreken. Hoeft soms niet lang te zijn maar is wel een welkome onderbreking. De meeste luistercd's zijn nu geluisterd, morgen maar eens naar de bibliotheek om te zien wat ze nog meer in de uitleen hebben.


07 december 2005

Yildez was nog altijd erg moe. We hadden in principe afgesproken dat we broodjes zouden halen bij de MCD (beetje standaard op woensdag) maar dat zag ze uiteindelijk toch niet zitten. Ze lag heerlijk te luistern naar oorlogswinter en die was bijna afgelopen, dat vond ze volgens mij veel leuker. Daarna kwam Minoes aan de beurt, die had ze van Sinterklaas gekregen en die is inmiddels ook al weer uit. Ze is net begonnen aan 'Heksenkind', een luistercd die ze van Elianne en Vera gekregen heeft, goed voor 400(!) minuten luisterplezier. Op deze manier leest ze nog meer boeken per week dan ze al deed toen ze nog 'ouderwets' de bladzijden omsloeg!

Vandaag was verder een stabiele dag, geen extra morfine nodig en geen erge pijn, alleen die vermoeidheid die niet wegging. Na schooltijd kwamen Fleur en Elianne op bezoek en ik begreep van de meiden dat het een heel gezellig samenzijn was. Ze hebben nog voorgelezen uit een boek van Roald Dahl, ook al over heksen, en verder over van alles en nog wat gekletst. Met het avondeten is Yildez naar beneden gekomen en even na half negen is ze lekker in een warm bad gestapt. Daar heeft ze bijna een uur in gelegen, zo had ze het naar haar zin. Daarna in haar bed gedoken en naar het vervolg van Heksenkind geluisterd. Gaat allemaal redelijk dus.


06 december 2005

The day after...zo voelt het ongeveer voor Yildez. De hele dag is ze erg moe geweest. Oma Plonie heeft vandaag opgepast en dat was op zich wel gezellig, maar Yildez voelde zich niet erg happy. Ze heeft het volgende luisterboek ook al weer 'uit', Kruistocht in Spijkerbroek. Nu is ze begonnen aan Oorlogswinter van Jan Terlouw. Ze heeft tot het avondeten op bed gelegen. Oma had stamppot peen uien gemaakt en die hebben we met een rookworst en kuiltje met jus lekker opgegeten. Vanavond heeft Yildez wat op de bank geslapen. We hebben nog wel samen de Sinterklaasfotos bekeken en de berichtjes in het gastenboek. Van Elianne en Vera kreeg Yildez nog een aantal (Sinterklaas?) kadootjes. Die heeft ze nog op bed uitgepakt en ze vond het heel lief dat ze deze kadootjes van jullie kreeg!


05 december 2005

Een beetje een late update, maar het is dan ook laat geworden gisteren. De foto's van school stonden gelukkig al op de site, het goede nieuws van vandaag is dan ook dat Yildez op school Sinterklaas heeft kunnen vieren. We kwamen om half elf op school aan, groep 8 zou Sinterklaas vieren in de gymzaal, zodat als Yildez zou komen met de rolstoel ze niet de trappen op gedragen hoefde te worden. Dus we konden zo doorrijden, de klas was al halverwege de surprises, kort na binnenkomst mocht Yildez haar surprise uitpakken. De klas had gezamenlijk een surprise voor Yildez gemaakt, een grote vaas met van iedereen een bloem met persoonlijke wens! Er zaten ook nog leuke kadootjes aan de vaas geplakt. Sint en zijn Pieten kwamen ook langs en er kon een groepsfoto gemaakt worden. Nog even snel naar de klas van Dagmar gelopen, waar Sinterklaas ook net was, dus meteen een paar foto's geschoten. Om twaalf uur was het afgelopen en Yildez was ongeloofelijk moe, maar wel heel blij dat ze geweest was.

De rest van de middag heeft Yildez op bed uitgerust van de vermoeiende ochtend. Tegen half zes kwam de visite om bij ons Sinterklaas avond te vieren. Joke had lekkere hapjes klaargemaakt (waaronder kipkluifjes, die dus voornamelijk op Yildez bord belandden..). De meiden werden ontzettend verwend, zo kreeg Yildez weer een paar luisterboeken en Dagmar een Wings pop die ze nog niet had. Na het uitpakken van de kadootjes gingen de meiden naar bed en ze vielen beiden als een blok in slaap. Dat Yildez het zo goed vol hield hadden we niet verwacht maar was wel heel fijn!


04 december 2005

Een superrelaxte dag vandaag. Eerst maar eens uitgeslapen vandaag. Alhoewel Dagmar daar wat anders over dacht. Normaal is Joke wel de eerste die opstaat, maar die voelt zich al een paar dagen niet lekker dus is ze maar even blijven liggen en heb ik de honeurs waargenomen.

Dagmar ging even na het middaguur bij haar vriendinnetje Karima spelen, daar mocht ze ook avondeten dus waren we met zijn drietjes. Gert en Eva kwamen 's middags even langs op de koffie, dit keer zonder Alkian ;-( maar die zien we dan de volgende keer weer. 's Avonds lekker pizza gehaald, waar Yildez 3 stukken van op heeft. Yildez kwam voor het avondeten even naar beneden en ging niet al te laat weer naar bed, maar eerst nog even in een lekker warm bad gepoedeld.

Vandaag was het laatste Harry Potter luisterboek dan ook afgelopen, maar niet getreurd want ze is inmiddels aan Kruistocht in spijkerbroek begonnen, een boek dat ze al eens heeft gelezen maar nu op luistercd van Danny en Belinda gekregen. Ook weer 10 cd's dus ze kan weer even vooruit. Morgen hopen we dat Yildez Sinterklaas op school kan vieren, ze is er wel wat zenuwachtig voor maar alle leuke reacties van haar schoolvriendinnen geven waarschijnlijk toch de doorslag, gewoon gaan dus. Tegen de avond hopen we dan Sinterklaas met de familie te vieren.


03 december 2005

Zaterdag, dus lekker uitslapen, tot ongeveer half elf. Daarna ging Dagmar korfballen met Joke, ze won met 4-0! Om twee uur 's middags kwam Rebecca langs, die hebben een half uurtje met zijn tweetjes op het bed gezeten. Daarna aangekleed en op naar de korfbal, waar we zelf moesten spelen.

Helaas zetten we een vreselijk slechte wedstrijd neer, ikzelf kon niet meedoen vanwege een kuitspier blessure, maar dat betekent niet dat ik me niet net zo schaamde als mijn medespelers, droevig...8-9 verloren..maar wel 5 strafworpen gemist! Had dus makkelijk 13-9 voor ons kunnen zijn, of zelfs meer, want deze ploeg had dus helemaal geen techniek. Cruyff zou zeggen, ze hebben niet gewonnen omdat zij zo goed zijn, maar omdat wij zo slecht hebben gespeeld. Of Yildez zo moe werd van onze wedstrijd weet ik niet, maar feit is wel dat ze bij thuiskomst helemaal op was. We hebben lekker patatjes gegeten en ze kon nog net Idols kijken, daarna was het rap naar bed en ik denk dat ze niet meer weet dat ze haar kussen geraakt heeft, zo snel was ze onder zeil, helemaal kapot...maar mooi wel weer voor elkaar gekregen. Morgen maar een rustig dagje van maken.


02 december 2005

Vanochtend klaagde Yildez over wat meer hoofdpijn dan normaal en kreeg ze een morfinezetpil extra. De rest van de ochtend en begin van de middag werd ze verwent door Oma Plonie, die haar ook geholpen heeft met haar 'kledinglijn' door de sokjes voor haar knuffel verder af te breien. 's Middags kwam Femke langs met haar moeder, ik begreep van Yildez dat ze dat heel gezellig vond. Tegen het eind van de middag kwamen twee buurmeisjes langs, Carlijne en Bo, met dat jonge poesje van gisteren. Die heeft bijna een half uur bij Yildez op bed gelegen! Daar is ook een mooie foto van, die komt van het weekend op de site.

Helaas zag Yildez het niet zitten om 's avonds naar het Sinterklaasfeest te gaan op de korfbal, ze had nog altijd hoofdpijn en bleef liever thuis. Uiteindelijk is ze vandaag niet uit bed geweest, hopelijk gaat het morgen beter. Dan gaan we korfballen en misschien kan ze dan wel mee.


01 december 2005

Vandaag is Yildez de hele dag op bed blijven liggen, ze was erg moe. Is inmiddels aan CD 6 toe van Harry Potter 'in de orde van de fenix'. Ze heeft behoorlijke lengtes gevingerhaakt, heeft wilde plannen voor een eigen tijdschrift en een eigen kledinglijn! Verder ging alles vandaag zo zijn gangetje, goed gegeten verder. Vanavond is ze lekker in bad geweest, bijna een uur lang!! Ze was helemaal glibberig van de badolie, maar ruikt nu natuurlijk wel heel erg lekker naar lavendel, dus daar is niets mis mee.

O ja, een buurvrouw van even verderop kwam vandaag dus langs met een heel jong katje, die lekker bij Yildez op bed heeft rondgelopen en de boel verkend, Yildez vond het helemaal het einde. Danielle kon helaas niet langskomen zoals afgesproken, dat komt dan wel een andere keer. Misschien dat Yildez morgenavond even naar de korfbal gaat voor de Sinterklaas/surprise avond; maar dan moet ze zich wel goed genoeg voelen natuurlijk. Anders gaat haar surprise richting korfbal en komt die voor haar retour naar Slikkerveer, dat kan altijd ook nog..